Главная » Ждём ребёнка » Беременность » Статьи и советы беременным » Догляд за зубами та гігієна ротової порожнини під час вагітності

Догляд за зубами та гігієна ротової порожнини під час вагітності

Гормональні зміни під час вагітності, безперечно, впливають на зуби жінки. Через дію гормонів ясна стають чутливішими, може з'явитися кровоточивість, а бактерії, які прилипають до зубного нальоту, запалюють проблемні зони швидше, ніж зазвичай.

Тому ретельний догляд за зубами та ротовою порожниною особливо важливий під час вагітності. Це означає, що мінімум двічі на день протягом трьох хвилин необхідно видаляти зубний наліт зубною щіткою та використовувати антибактеріальну рідину для полоскання рота, щоб ще більше придушити ріст нальоту. Ви також можете сприяти гігієні порожнини рота, дотримуючись дієти з низьким вмістом цукру та кислоти.

Використовуйте м'яку щітку із закругленими щетинками, а також подбайте про проміжки між зубами за допомогою зубної нитки, зубочистки або міжзубних йоршиків.

Зубна паста, що містить фтор, є гарним захистом від карієсу під час вагітності, а також у період грудного вигодовування. Фториди – це солі елемента фтору. Вони утворюють захисний шар навколо зубної емалі, і зуби стають краще захищеними від впливу цукру та кислот. Крім того, фтор повертає зубу важливі мінерали, які він втратив внаслідок дії кислоти. Тому при покупці варто звернути увагу на зубні пасти із фтором.

Для додаткового захисту виробники розробили висококонцентрований фторвмісний гель і фторвмісні рідини для полоскання рота. Гель слід втирати не рідше ніж один раз на тиждень.

Деяких вагітних жінок нудить від погляду на зубну щітку. Особливо легко викликаються позиви нудоти при дотику до корінних зубів. Намагайтеся використовувати м'яку дитячу зубну щітку або пальці з невеликою кількістю зубної пасти на них. Як екстрене рішення ви також можете жувати жувальну гумку без цукру після їжі, так як це стимулює вироблення слини і ретельно очищає зуби. Навіть просте використання дезінфікуючого засобу для полоскання рота на деякий час краще ніж нічого.

Чи потрібно відвідувати стоматолога під час вагітності?

Контроль з боку фахівця важливий для того, щоб звести ризики для вас та майбутньої дитини до мінімуму. Однак, оскільки під час вагітності не можна робити рентгенівські знімки, жінкам, які хочуть мати дітей, рекомендується звернутися до стоматолога до того, як вони завагітніють. Таким чином, лікування можливо точно спланувати та завершити до початку вагітності.

В ідеалі перед пологами слід пройти щонайменше два профілактичні медичні огляди. Професійне чищення зубів також корисне для запобігання карієсу та захворюванням пародонту.

Краще одразу повідомити стоматолога про свій стан. Рекомендується обстеження на початку вагітності та прийом перед народженням дитини. Якщо, крім звичайного огляду, очікуються інші види лікування, обговоріть наступні кроки зі своїм стоматологом. Якщо він виявить запалення в яснах, може порадити частіше проводити стоматологічну профілактику, щоб зміцнити ясна.


Крім планових оглядів на початку та наприкінці вагітності, другий триместр вагітності ідеально підходить для майбутнього лікування.

Лікування зубів у першому триместрі та в останній третині вагітності становить небезпеку для майбутньої дитини і тому має проводитися лише в екстрених випадках. Перевірки, як правило, можливі у будь-який час. Якщо стоматолог визначає необхідність лікування на початку вагітності, час між 13-м та 21-м тижнями добре підходить для проведення необхідних заходів.

У другому триместрі формування органів у майбутньої дитини вже завершено і ризик передчасних пологів у цей період нижчий.

Під час вагітності відбілювання зубів не заборонено. Однак рекомендується це робити не раніше другого триместру вагітності, оскільки вплив препаратів на розвиток плоду недостатньо досліджено.

Гормони вагітності прогестерон та естроген посилюють приплив крові до слизових оболонок. Це робить ясна більш сприйнятливими до бактерій і збільшує ризик захворювання. Своєчасне звернення до стоматолога забезпечує швидке та ефективне лікування, що гарантує, що хвороба не прогресуватиме далі.

Ці симптоми можуть виникати у пацієнток, які мали раніше невеликі проблеми з кровоточивістю або запаленням ясен. В деяких жінок існуючі симптоми погіршуються - це називається гінгівіт вагітних.

За відсутності лікування гінгівіту може розвинутись пародонтит, який супроводжується значним бактеріальним навантаженням. Це збільшує ризик передчасних пологів. Тому до запалення, набряку та кровотечі завжди слід ставитися серйозно, і вам слід проконсультуватися зі стоматологом.

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «Догляд за зубами та гігієна ротової порожнини під час вагітності» на Форуме


01.08.2022  2696 зуби, вагітність, беременность

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...