Главная » Малыши от 1 до 3 лет » Развитие » Статьи о развитии от 1 до 3 лет » Як допомогти дитині правильно тримати олівець?

Як допомогти дитині правильно тримати олівець?

При навчанні письма деякі діти відчувають труднощі з виробленням ефективного захоплення олівця. Якщо тримати олівець правильною рукою і з достатньою силою, то почерк дитини може істотно змінитися.

Дуже важливо з часом поліпшити хапання олівця у дитини. Правильно тримати олівець  не є природним для будь-якої дитини, і батькам або вчителям може знадобитися трохи зусиль, щоб навчити дітей цьому.

Ідеальний вік для дітей, щоб почати користуватися олівцем

Більшість дітей у віці від 12 до 13 місяців можуть схопити або взяти крейду чи олівець і нашкрябати щось на будь-якому аркуші паперу. Зазвичай вони роблять це, помічаючи, як дорослі використовують папір і ручку.

Згодом їх здібності до малювання та письма поступово поліпшуються, збільшуючись протягом усього періоду раннього дитинства. Більшості дітям не вистачає сили й дрібної моторики, щоб тримати олівець пальцями до 4-х річного віку. Як тільки дитина починає користуватися ручкою чи олівцем зазвичай вона  використовує всі п'ять пальців для захоплення. Це називається хваткою п'яти пальців або незрілим олівцем.

Деякі важливі поради батькам і вчителям, як навчити дітей правильно тримати олівець.

1. Дайте дитині трикутний олівець.

Один з найпростіших варіантів - подарувати дитині трикутний олівець. У міру того, як вони починають знайомитися з різними інструментами (фарбами, олівцями, воском і т. Д.); використання кольорових олівців або восків трикутної форми природним чином допоможе їм мати хороше захоплення штатива.

2. Дозвольте їм навчитися тримати інші предмети

Дайте дитині інші предмети (наприклад, шматок плоского воску) і скажіть йому / їй взяти його пальцем або долонею. Це допоможе їм освоїти захоплення предметів. У домашніх умовах можна легко зробити воски різної форми і привабливого кольору. До того ж вони дешеві.


3. Намалюйте олівцем точки.
Ви можете намалювати кілька точок на олівці, щоб дати дітям наочне уявлення про те, куди саме покласти пальці, щоб тримати олівець.

4. Використовуйте олівці меншого розміру

Олівець меншого розміру = менше місця, щоб покласти на нього непотрібні пальці. Коли використовувати маленький олівець, дитина буде тримати його тільки великим і вказівним пальцями. Ви можете розрізати олівці навпіл і дати їм кінець з грифелем.

5. Використовуйте перехідник або спеціальну ручку.

Адаптери - це невеликі гумові предмети, які розташовані на кінчику олівця й дозволяють розміщувати пальці правильно. Є багато видів, і дитина сама вибирає, що йому більше до душі. Але є також спеціальні олівці і ручки для навчання, які розроблені з можливістю захоплення, щоб допомогти дітям навчитися розміщувати пальці.

Захвати для олівців( або насадка-тренажер) - це прості пристосування, які розміщують на олівець, щоб спонукати дітей правильно його тримати.

Основне завдання цієї насадки-тренажера - навчити дитину тримати правильно олівець, а згодом підготувати м’язи кисті до письма. На тренажері є особливі позначки для пальців, на які дитина повинна поставити пальчики.

Якщо дитині не вдається правильно тримати олівець чи крейду навіть після застосування всіх цих основних прийомів і змін, йому може знадобитися додаткова допомога. У дитини можуть бути проблеми з координацією, силою руки або проблемами із зоровою моторикою, що може бути причиною його / її нездатності опанувати  правильну хватку олівця. В таких обставинах краще проконсультуватися з ерготерапевтами, щоб зрозуміти, чи стикається дитина з цими проблемами та чи потрібно будь-яке втручання для їх вирішення. Також, існують цілі центри, що можуть допомогти у розвитку будь-яких навичок дитини, як от АВА центр «А-вектор»: https://a-vector.org/.

Бажаємо успіхів та нехай кожен день радує вас новими досягненнями вашої дитини!

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «Як допомогти дитині правильно тримати олівець?» на Форуме


18.05.2021  2686 карандаш, учимся писать, учимся рисовать, олівець

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...