Главная » Наш Киев

Чому людина виправдовується у відповідь на комплімент?

Іноді звичайний комплімент може створити незручну ситуацію для учасників розмови. Наприклад, ти одягнула свою найкращу вишиванку і зустріла знайому по дорозі на роботу. "Ти сьогодні дуже гарно виглядаєш! Чудова вишиванка. Вона тобі личить!", а у відповідь на комплімент ти починаєш соромитись, знічуватись: "Та нічого особливого... Вишиванку сьогодні можна купити без особливих зусиль..."

А навіщо людина починає пояснювати, чому вона так добре сьогодні виглядає, чому так одягнута? Хіба це хоче почути співрозмовник. Йому не потрібні виправдувальні слова, оскільки комплементи, їх вимова – це ознака "хорошого тону", вихованості. Так звані "погладжування" просто необхідні для розвитку подальших відносин та внесення у спілкування якогось шарму. І не обов'язково, щоб це були представники протилежної статі. Це норма соціальної поведінки здорового суспільства. 

Що ж насправді? Насправді, коли людина починає у відповідь на комплімент пояснювати співрозмовнику чому і як, всередині неї з'являється почуття страху. Вона насторожена, хоча з вигляду цього не скажеш, незалежно від того, в яких стосунках перебуває з тим, від кого отримала приємні слова на свою адресу. Люди не вміють сприймати компліменти, свідомо вважають їх лицімірством, підозрюють співрозмовника у намірі підтрунювати. І лише зрідка компліменти сприймаються як бажання сказати нам щось приємне.

В чому причина? Найголовніша причина такої поведінки це невігластво, через втрату протягом ХХ століття багатовікових традицій суспільної поведінки. Вітання, компліменти та залицяння до жінки, її реакція у відповідь – це усе було чітко регламентовано і залежало від суспільного стану. Тоді кожному було зрозуміло, який комплімент означає загравання, а який - ритуальну форму спілкування. На сьогоднішній день ритуали зруйновані, і людина не знає, що має на увазі співрозмовник насправді, роблячи комплімент. 

Причина такої реакції на комплімент у нашому суспільстві на сьогоднішній день – прихована агресія, рівень якої деколи високий. До того ж, гострий дефіцит позитивної уваги один до одного. Зараз мало від кого почуєш: "Один за всіх, і все за одного!" Нині кожен сам за себе. Людина не звикла до щирої уваги інших людей. Вона боїться удару в спину та не знає правил цієї дорослої гри. Вона знецінює чужу думку, тим самим захищаючи себе від неприємних емоцій, які може принести сказаний комплімент, боячись, що ця гра буде не за правилами.За гарними речами звертайтесь на сайт Крамниці вишитого одягу - https://kram.kr.ua/

29.04.2022 10536 вышиванка, вишиванка

   
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...