Главная » Наш Киев

Битва за Київ – хто хоче очолити столицю. Фінальний список

4 доби до дня “тиші” – 25 жовтня пройдуть вибори міського голови і народних обранців до Київради. Той, хто контролює життя найбільшого і багатого міста країни, стає гравцем республіканського рівня – так було завжди. А децентралізація зробила цей пиріг ще смачнішим – тепер місцеві вибори не поступаються за напруженням парламентським. Сьогодні коротко пройдемось по фінальному списку кандидатів.

«Слуга народу» – Ірина Верещук, колишній мер прикордонного містечка Рава-Руська. Сітілайти про «Підбадьорити мости», «Наступним мером буде жінка» і польоти над Володимирським узвозом, облаштованим Кличко, гарантують нам нові якісні меми щотижня.

З іншого боку, її політтехнологів можна зрозуміти. «Не киянка з чоловіком з «Альфи» і досвідом роботи в крихітному місті, зав’язаному на контрабанду» продати важко.

«УДАР» плюс недавня підтримка від «ЄС» – діючий мер Віталій Кличко. З 2008 року в політиці, в січні викотив Генплан Києва з прицілом на найближче покоління життя – плани у нього, очевидно, амбітні. Активно займається інфраструктурою, наприклад, почали ворушитися з добудовою вічного Воскресенсько-Подільського моста: встановили балки, монтують заїзд і німецькі ванти.

Скляний пішохідний міст, оновлений зоопарк, закупівля автобусів і автомобілів швидкої допомоги – Кличко є що показати киянам, крім обіцянок. Правда, це не метро на Троєщину, не окружна і не вирішення проблем з хаотичною забудовою.

«Перемога Пальчевського» – свіжий проект імені власника мережі клінік «Євролаб» Андрія Пальчевського. За спиною у кандидата військовий інститут міністерства оборони СРСР з чітким бекграундом ГРУ, туманне минуле в російському бізнесі та колеги по партії в Москві, один з яких член комісії «Анти НАТО», а другий «гаманець» тамбовського ОЗУ.

Судячи з активності в медіа, «раптових» рейтингах, де Пальчевський наздоганяє Кличко, і те, що кампанія ведеться не тільки в Києві – розуміє, що шанси взяти крісло міського голови невеликі. А ось завести кілька людей в Раду або Київрада – той план, на який варто орієнтуватися.

«Радикальна партія Ляшка» – в минулому чотири рази народний депутат Михайло Поживанов. Працював в КМДА, міський голова міста Маріуполь, колишній глава державного резерву. Незважаючи на досвід, рейтинг його НЕ міряв ні «Социс», ні центр «Разумкова», і він, швидше за все, буде в зоні статистичної похибки.

Чіткий маркер цих виборів-багато професійних політики в тіні польотів над мостами і вихідців з медіа. Швидше за нагадування, що політсила ще жива.

«Голос» – актор, стендап-комік, волонтер і телеведучий Сергій Притула. За рахунок низького антирейтингу, впізнаваності і іміджу «хорошого хлопця» один з тих, хто може реально спробувати поборотися за столицю. Правда, з програмою поки вийшло не дуже, всі сили були кинуті на те, щоб кувати залізо не відходячи від каси – після успіху проекту Зеленського, схожим чином сплив Філімонов в Одесі або Гордон в Києві.

Ну що ж – «нехай цвітуть 100 квітів» (С). Тим більше, що 2-3 місце за всіма опитуваннями зобов’язує.

«ОПЗЖ» – колишній глава КМДА при Януковичі Олексій Попов. Не занадто афішує на білбордах цього разу свою партійну приналежність в цю спробу, тому, що в Києві на тлі війни і подій на Майдані їм не особливо раді. Видний неозброєним оком ухил на “стабільність” з міцним господарником, станціями метро і «доларом по 8».

Рейтинги, до речі, дають йому від 4.5% до 8%. Стабільне минуле як політичний проект все ще продається.

Відразу двоє «екологів» – Борислав Береза ??від «ЕкоПартіі» і Єгор Фірсов від «Екологічної альтернативи». Двічі колишній народний депутат Фірсов, дійсно, був в. о. керівника Екологічної інспекції, а ось яке ставлення до природи має колишній спікер ПС Борислав Береза, ??велика таємниця.

Втім, рейтинг обох далекий навіть від десятки і це явно пошук форматів на майбутнє і обгрунтування критики, наприклад, пробок, смогу та інших принад зростаючого мегаполіса.

«Батьківщина» – Олексій Кучеренко.

Колишній міністр ЖКГ у Тимошенко, глава запорізької ОДА, народний депутат Ради трьох скликань. Президент Полтавського ГЗК і «КРАЗ» свого часу. Керуючи Запорізькою областю, виявляв жвавий інтерес до приватизації металургії та часток у містоутворюючих підприємствах. Суміш «червоного директора» і бізнесмена з 90-х.

«Свобода» – Андрій Іллєнко.

Вуличні акції, силове протистояння в Броварах, риторика про внутрішніх ворогів і пограбування киян. Ходи зі смолоскипами і костюмовані реконструкції. Класика від «Свободи» і їх класичні 2.8-3.2% рейтингу, і агітація вже загітованих.

Ну і плюс екзотика – п’ятий раз бере участь в гонці Олександр ОмельченкоІгор Смешко йде все ж від «Сили і Честі», який так і не домовився з Дмитром Гордоном, а передумови були; Михайло Добкін в костюмі байкера.

Незалежно від компанії, що веде соцопитування, перша п’ятірка завжди виглядає так: Кличко, Притула, Верещук, Попов і Пальчевський – змінюються лише місця у всіх, крім лідера (нинішнього мера). При будь-якій імітації другого туру Віталій Кличко також виявляється переможцем. Така обстановка станом на середину вересня 2020 року. Попереду останні дні гонки.

bigkyiv 21.10.2020 10535 вибори, выборы, голосование, политика

   
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...