Главная » Мир женщины » Спорт и здоровье » Статьи про здоровье семьи » Молочниця – причини, симптоми, лікування. Як лікувати молочницю під час вагітності?

Молочниця – причини, симптоми, лікування. Як лікувати молочницю під час вагітності?

Молочниця (вагінальний кандидоз у жінок, кандидозний баланіт у чоловіків) є вкрай поширеним грибковим захворюванням, до якого схильні навіть діти. Але найчастіше вона вражає саме жіночу статеву сферу: за статистикою, з молочницею у різний час стикаються до 75% жінок. А у 30% випадків молочниця виникає при вагітності.

Провокує молочницю дріжджеподібний гриб роду Candida – кандида. Як пише видання KG.UA, саме кандидози належать до найчастіших мікозів (грибкових захворювань), оскільки носіями гриба Candida є понад 40% дорослих людей в усьому світі.

Гриб кандида – представник умовно патогенної флори, тобто він може жити у здоровому організмі, не доставляючи проблем. Але за певних умов він надмірно активізується, через що й починається кандидоз.

Причини та симптоми молочниці

Будь-який лікар жіночої консультації підтвердить, що причини молочниці у жінок є вкрай різноманітними й не завжди очевидними. Серед них:

  • підвищення рівня глюкози в крові – наприклад, при діабеті або надмірному вживанні цукру та інших "швидких" вуглеводів;

  • тривале застосування антибіотиків або інше лікування (гормональні засоби, цитостатики, променева терапія та ін.);

  • зміни гормонального фону та/або зниження імунітету (молочниця при вагітності виникає саме у зв'язку з такими змінами);

  • одночасна наявність будь-якого захворювання, що передається статевим шляхом (ЗПСШ) – трихомоніазу, хламідіозу або ін. Також молочниця може розвиватися на тлі загострення герпесу;

  • недостатня гігієна статевих органів;

  • носіння синтетичної спідньої білизни, особливо тісної;

  • дефіцит вітамінів в організмі, неповноцінне харчування;

  • зміна статевого партнера, стреси, переохолодження тощо.

Симптоми молочниці важко сплутати з будь-яким іншим захворюванням. Основний з них – характерні виділення білого або жовтуватого кольору із сироподібною консистенцією та "кисломолочним" запахом, через який вагінальний кандидоз і називається молочницею. Крім того, жінку непокоять свербіж, печіння, почервоніння, набряклість статевих органів, а також дискомфорт при статевому акті або сечовипусканні.


Важливо! Кандидоз також може вражати й інші органи та системи організму – слизові оболонки рота (кандидозний стоматит), шкіру, тонкий кишечник.

Чи можна вилікувати молочницю назавжди?

Існує безліч ліків-антимікотиків, які застосовуються для лікування молочниці та виробляються у різних формах – таблетки і капсули для прийому всередину, креми, мазі, вагінальні свічки. Основними препаратами вибору є флуконазол, клотримазол, натаміцин, які випускаються під різноманітними торговими назвами.

Але кожна жінка, яка зіткнулася з вагінальним кандидозом, має пам'ятати, що самолікування у цьому разі є неприпустимим. Навіть якщо ваш улюблений жіночий форум радить ті чи інші "чудодійні" засоби від молочниці – не варто прислухатися до цих порад. Оптимальний варіант – звернутися до гінеколога у жіночій консультації чи будь-якій клініці. Особливо це стосується хронічної, рецидивуючої молочниці, яка загострюється 3-4 рази на рік, – але й при гострому кандидозі, що виник вперше, не варто займатися самолікуванням.

Річ у тім, що дріжджоподібний грибок Candida може набувати резистентності (стійкості) до антигрибкових препаратів. І якщо препарат вибраний неправильно та/або застосовується за некоректним режимом – така стійкість практично гарантована. А це – основна причина переходу молочниці з гострої форми до хронічної, яку дуже складно (а іноді й неможливо) вилікувати. 

Тому пам'ятайте, що жіночий форум чи будь-які інші сайти – не місце для підбору лікування: призначити адекватну та ефективну терапію може лише досвідчений гінеколог.

Молочниця під час вагітності: чи потрібно лікувати?

Як ми вже зазначили вище, вагінальний кандидоз розвивається приблизно у 30% вагітних. Причин тут дві:

  1. На тлі гормональних змін під час вагітності змінюється склад мікрофлори піхви: у ній зменшується концентрація "корисних" лактобактерій, які заміняються "небажаними" – зокрема грибом Candida.

  2. Під час вагітності знижується імунітет. Це необхідно для того, щоб організм жінки не виробляв антитіла і не відторгав плід як "чужорідний об'єкт". Але на тлі зниження функції імунної системи може розвинутися й молочниця.

І хоча найчастіше кандидоз при виношуванні плода не завдає шкоди (крім дискомфорту для жінки), іноді можлива так звана висхідна інфекція, що вражає плід. Також дитина може заразитися й у момент пологів, під час проходження родовими шляхами.

Молочниця у немовляти може бути дуже небезпечною, особливо якщо у малюка ослаблений імунітет. Інфекція "від матері" здатна призвести до кандидозу внутрішніх органів немовляти, зокрема кишківника, порушення водного балансу, виснаження і навіть сепсису.

Тому лікування молочниці при вагітності є вкрай бажаним. Головне, як і в будь-якому іншому випадку, робити це не самостійно, а лише за рекомендацією лікаря. Зрозуміло, що вагітним не призначають капсули або таблетки від молочниці для прийому всередину – лікування відбувається тільки зовнішніми формами препаратів (креми, іноді вагінальні свічки).

Бережіть своє здоров'я і ніколи не займайтеся самолікуванням!

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «Молочниця – причини, симптоми, лікування. Як лікувати молочницю під час вагітності?» на Форуме


14.12.2023  2686

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...