Главная » Мир женщины » Спорт и здоровье » Статьи про здоровье семьи » Можливі причини постійної втоми

Можливі причини постійної втоми

постійна втома

Вранці ледь встаєте з ліжка, потім ще годину-дві прокидаєтесь «на ногах», на роботі не можете нормально зосередитись, п’єте каву літрами, але це не допомагає? Вітаємо – це хронічна втома. Діагноз широко поширений, особливо актуальним він став на тлі хронічного стресу та життя в умовах невизначеності.

Далі поговоримо про причини швидкої втоми та дієві способи впоратись з ними. Не гайте час – стан самостійно не проходить та може прогресувати.

Увага на сон

Нестача сну або його низька якість – одна з головних причин хронічної втоми. Більшості дорослих людей потрібно 7-8 годин нічного відпочинку щодня. Не можна скорочувати цей час у робочі дні та відсипатись на вихідних – так це не працює. Організм здатен нівелювати наслідки одного недосипу, але не цілої серії.

Ви багато спите, але вранці відчуваєте себе розбитим, маєте проблеми з концентрацією уваги? Це також порушення сну – у ситуації винні блакитні екрани гаджетів, нездорові харчові звички, нестабільний емоційний фон, любов до стимуляторів (кава, енергетичні напої). Можливо, вам варто подбати про нове зручне місце для сну, почати провітрювати кімнату, вживати рослинні заспокійливі. Мета одна – відновити режим, стабілізуватись та почати нормально відпочивати.

Коли винне апное

Апное – серйозний розлад, що призводить до зупинки дихання під час сну. Це негативно впливає на добові ритми та якість відпочинку. Апное виникає в результаті алергічних реакцій, зайвої маси тіла, розширення мигдаликів тощо.

Для вирішення проблеми зверніться до лікаря. Він допоможе відкрити дихальні шляхи, що знаходяться в задній частині горла. Іноді корисно просто почати спати на боку.

Негативні наслідки нестачі заліза

Низький рівень заліза в крові призводить до зменшення об’єму кисню, що потрапляє до тканин та позбавляє їх енергії. Стан часто супроводжується анемією.


На дефіцит заліза вказують наступні симптоми:

  • запаморочення та постійний головний біль;
  • задишка;
  • стиснення у грудях;
  • холодні кінцівки;
  • запалення та біль у язику;
  • бліда суха шкіра;
  • ламкі нігті.

Точно визначити стан допоможе лабораторний аналіз. Для компенсації дефіциту заліза потрібно нормалізувати раціон або почати приймати добавки у рекомендованому лікарем дозуванні.

До чого тут вітамін Д

Підвищена стомленість часто є наслідком браку вітаміну Д. Стан діагностується у більшості українців. Отримувати речовину можна з деяких продуктів харчування, але важко буде порахувати її кількість. Також вітамін Д організм синтезує самостійно під впливом УФ, проте для цього потрібно регулярно знаходитись на яскравому сонці з 7 до 9 ранку без засобів з СПФ. Погодьтесь, що набагато простіше приймати речовину у вигляді добавок.

Якщо шукаєте дієвий вітамін від втоми, зверніть увагу на «Олідетрим». Добавка виробляється на основі очищеної олії та має високий рівень засвоєння. Пити Olidetrim можуть діти з народження та дорослі. Доступні дозування – 600, 1000, 2000 та 4000 МО.

Шкідлива цукроманія

Цукор – доступне джерело енергії. Але якщо вживати його у надмірній кількості, можна стикнутись з побічними ефектами – це хронічні захворювання, активний набір ваги, коливання настрою. Антидот цукру – білок. Його потрібно вживати регулярно у достатній кількості – лікарі радять виділяти на речовину 1/3 щоденного раціону.

У вас точно не депресія?

Хронічна втома та постійна сонливість можуть бути симптомами депресії. Інші показники – загальна демотивація, відсутність відчуття радості та задоволення, безнадія. Діагностувати депресію може психіатр, він же призначає медикаменти. До речі, безпосередній вплив на настрій чинить вітамін Д – його можна приймати з профілактичною метою.

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «Можливі причини постійної втоми» на Форуме


20.10.2023  2674

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...