Главная » Мир женщины » Спорт и здоровье » Статьи про здоровье семьи » Методи фіксації зубних протезів

Методи фіксації зубних протезів

Фіксація чи стабілізація зубних протезів – це утримання ортопедичної конструкції у стані спокою, жування, говоріння. На надійність посадки впливає розташування одиниць, стан кісткової тканини, слизової оболонки рота.

Технології  фіксації протезів

Без надійного кріплення зубних протезів користуватися ними неможливо. Від того, наскільки правильно зафіксовані конструкції, залежать зручність їди, дикція.

Кожен вид протезування має свою методику фіксації, передбачену конструкцією.

За повної відсутності зубів

Знімні протези при адентії утримуються в порожнині рота внаслідок ефекту присмоктування. Сила адгезії залежить від в'язкості слини. Але для утримання конструкції недостатньо лише ефекту прилипання. Стабілізацію також забезпечують:

  • анатомічна ретенція, що стабілізує при значній кількості кісткової тканини;
  • клапанна фіксація, методика використовується для утримання протезів на верхніх зубах.

На беззубій щелепі фіксація ускладнюється атрофуванням кісткової тканини. На нижній щелепі конструкції, зважаючи на анатомію зубного ряду, тримаються міцніше.

При часткових знімних протезів

Перелічені вище засоби використовуються і для цієї групи ортопедичних конструкцій. Додатково використовуються:

  • кламери (металеві гачки);
  • атачменти;
  • телескопічні системи фіксації;
  • балкові та магнітні кріплення.

Телескопічні системи – найнадійніші. Свою назву вони отримали через принцип кріплення складових, схожий на конструкцію підзорної труби.

Умовно-знімні протези

Ортодонтичні конструкції, які можна зняти в умовах стоматологічного кабінету, належать до умовно-знімних. Для їх стабілізації застосовують балкову та кнопкову технологію кріплення.


Незнімні протези

Вініри, коронки, мостоподібні протези – незнімні конструкції. Вони встановлюються на емаль та дентин за допомогою стоматологічного цементу. Додаткових пристроїв не потрібно.

Як ставлять протези зубів на імпланти

Протези на штучні одиниці фіксуються двома способами:

  • на цемент;
  • на гвинт, що є в імпланті.

Надійність кріплення залежить від дотримання медичного протоколу, якості адгезивних матеріалів та гігієни. На імпланти встановлюються протези з телескопічною системою фіксації.

Засоби, що підвищують силу фіксації

Проблема посилення стабільності протезів у сучасній стоматології вирішується за допомогою спеціальних засобів: кремів, гелів-фіксаторів рослинного, тваринного походження, які не розчиняються у рідкому середовищі. Препарати наносяться на основу конструкції. Під впливом слини склади збільшуються в об'ємі та утворюють прокладку між тканинами, що фіксує.

Також використовується клей та фіксатори у формі порошків (рекомендуються пацієнтам зі слабким слиновиділенням), прокладки, що фіксують.

Основний спосіб фіксації та стабілізаційні засоби визначає ортопед, виходячи з видів конструкцій, клінічної картини та лікарського досвіду.

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «Методи фіксації зубних протезів » на Форуме


16.07.2023  2688

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...