Главная » Дом » Домашнее хозяйство » Статьи про сад и огород » Горщики для кактусів: як підібрати правильну форму та розмір

Горщики для кактусів: як підібрати правильну форму та розмір

Кактуси є рослинами-донорами. Вони благотворно впливають на організм людини — покращують самопочуття, забезпечують бадьорість і прилив сил. Багаторічні квіткові прекрасно поглинають електромагнітне випромінювання. Їх вважають потужним оберегом. Вони нейтралізують негативну енергію в будинку та покращують атмосферу в ньому. 

Попри те, що сукуленти — це невибагливі, стійкі до посухи рослини, які прекрасно почуваються в умовах будинку, вони потребують періодичного пересаджування. Горщики для кактусів повинні відповідати обсягу коріння та низці інших вимог. Від того, наскільки правильно ємності підібрані, залежать інтенсивність росту, періодичність цвітіння й термін життя рослини.

Якому матеріалу віддати перевагу?

Найкращими горщиками для вирощування кактусів вважаються ємності з пластику та глини. Керамічні вазони виглядають оригінально й гарно. Вони ідеально вписуються в будь-який інтер'єр, мають збільшений термін служби, прекрасно переносять температурні перепади та механічні дії. Інші переваги горщиків з кераміки:

  1. Пористість. Вироби з глини не створюють парниковий ефект, вони вміють «дихати», швидко вбирають і випаровують вологу, запобігають гниттю кореневої системи, створюють умови, оптимальні для росту й розвитку кактусів.
  2. Стійкість до деформації. Глиняні горщики відмінно тримають форму, підходять для вирощування високорослих видів. Їх не руйнують коріння, але вони можуть легко розбитися при падінні або ударі.
  3. Значна вага. Вазони з глини стійкі, вони не перекидаються, в них зручно вирощувати всі види сукулентів.

Горщики з пластику бувають багаторазовими й одноразовими. Вони доступні за ціною, підходять для передпродажного пересаджування, не потребують спеціального догляду. Вироби практичні, не створюють надмірного навантаження на підвіконня, їх можна очистити від всіляких забруднень. Вони стійкі до різних хімічно-активних речовин, різких температурних перепадів, впливу вологи й інших факторів навколишнього середовища.

Горщики з пластику не позбавлені недоліків:

  • вони легко перекидаються, тому в них не рекомендується вирощувати високорослі види кактусів;
  • стінки виробів не пропускають вологу, тому коріння в них часто починає гнити, що незабаром призводить до загибелі рослини;
  • субстрат, укладений в пластик, висихає нерівномірно — зверху він повністю сухий, а на глибині ще зберігається волога.

Попри те, що керамічні вазони дорожчі, їм рекомендується віддати перевагу при виборі. У таких горщиках кактус проживе набагато більше часу.

Яку форму краще вибрати?

Основна вимога до горщиків для кактусів — наявність дренажних отворів на дні. Вибір дизайну та форми має більш естетичне, ніж практичне значення. Для розлогих і рунистих рослин оптимальний варіант — бежеві, білі, коричневі вазони круглої форми. Для невеликих сукулентів, які дуже рідко цвітуть, чудово підійдуть компактні ємності яскравих кольорів. 


На підвіконнях відмінно виглядають помаранчеві та жовті контейнери, флористи рекомендують в них створювати композиції. Рослини з чіткими лініями найкраще висаджувати у вироби, виконані в японському стилі. Це можуть бути плоскі прямокутні горщики на дерев'яних підставках або контрастні вазони.

Ще один цікавий варіант — кашпо. Це настільні та підвісні конструкції, до яких встановлюються основні горщики з рослинами. Такі вироби виконують в інтер'єрі декоративну функцію, оскільки мають оригінальний розпис. 

Як підібрати правильний розмір?

Невеликі горщики з пластику, в яких продаються рослини, не мають достатнього обсягу для їх подальшого активного росту. Вони не придатні для культивування, в денний час сильно нагріваються від сонячного світла та швидко втрачають температуру вночі, після поливу довгий час зберігають надмірну вологу, що негативно впливає на кактус.

Для забезпечення достатнього життєвого простору сукулентам потрібна ємність відповідного розміру. Пересадити екземпляр краще відразу після купівлі. У новому вазоні площа відкритої частини ґрунту повинна бути такою, щоб кактус покривав не більше її половини. Якщо потрібно виростити екземпляр, який утворює велику кількість бічних відростків, потрібно підбирати такий горщик, щоб його розміри дозволяли вмістити і їх.

Любителям контейнерів для створення композицій слід враховувати, що кактуси з часом зростають і стають більшими, тому якщо посадити їх на невеликій відстані один від одного, то незабаром рослинам стане тісно. А якщо хоча б один із них захворіє, то великий ризик зараження буде існувати і для інших. 

Висота ємності безпосередньо залежить від типу кореневої системи, вона повинна перевищувати довжину кореня на 2-3 см. Кактуси з довгим корінням потрібно садити в глибокі вазони з розширеною нижньою частиною, тільки в такому випадку рослині буде комфортно. На бажання можна зробити горщики для кактусів своїми руками з дерева й інших підручних матеріалів.

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «Горщики для кактусів: як підібрати правильну форму та розмір» на Форуме


09.11.2021  2672 кактус, горшок

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...