Главная » Киевский справочник

Дом актера

Дом актера , киевский справочник для родителей и детей

Посмотреть адрес на электронной карте Киева»

Киев, ул. Ярославов вал, д. 7
235-20-81, 235-82-47
www.actorhall.com.ua


Будинок актора було засновано 1948 року як культурно-просвітній заклад Українського театрального товариства, яке 1987 р. було реорганізовано в Спілку театральних діячів України (сьогодні — Національна Спілка театральних діячів України).
З 1981 р. Будинок актора розташовується в приміщенні колишньої караїмської кенаси. Її було споруджено на кошти «тютюнових королів» Соломона і Мойсея Когенів 1900 р. за проектом славетного архітектора Владислава Городецького (Миколаївський костьол, «Будинок з химерами»).
В.Городецький надав цій унікальній екзотичній споруді в планово-просторовому вирішенні і в насиченому декорі рис виключно східної азіатської архітектури. «Молитовний караїмський будинок — вишуканий, але дещо похмурий, оздоблений зовні скульптурними фантастичними візерунками і письменами в мавританському стилі; двері й вікна його заокруглені у вигляді підкови» (Путеводитель. К., 1917). А скульптурно-оздоблювальні роботи в кенасі виконував Еліа Сала, і зроблене ним не мало аналогів у Києві.
Після революції 1917 р. кенасу було закрито, з 1926 р. будівлю передано у користування просвітніх установ. Під час війни тут правилася римо-католицька служба Божа, потім діяв ляльковий театр, а згодом — кінотеатр. На превеликий жаль, за часів радянської влади було втрачено частину архітектурних деталей будівлі.
Зараз ця споруда є затишним концертним залом на 200 місць: світла ліпнина, чудова акустика, камерна сцена. Будинок актора має також фойє-виставковий зал, театральну бібліотеку.
У стінах Будинку актора відбуваються вистави і концерти, презентації часописів і книжок, творчі вечори, ювілейні свята і бенефіси, наукові конференції, художні виставки.
Сьогодні Будинок актора є уособленням сучасної мікромоделі функціонування театральної культури, яка постійно розвивє та вдосконалює форми своєї діяльності.

Каса попереднього продажу квитків працює щодня (крім понеділка) з 15-00 до 19-00 год.

Автор: Валентина
Дата добавления: 2009-10-20
Просмотров: 19375
Место найдено по ключевым словам: Дом актера , киевский справочник для родителей и детей

   

Комментарии

Добавить Ваш комментарий:

Введите сумму чисел с картинки

киевский семейный портал сайт для родителей и детей

загрузка...