Главная » Киевский справочник

Государственный Политехнический музей, музей КПИ, Киев

Государственный Политехнический музей, музей КПИ, Киев, киевский справочник для родителей и детей

Посмотреть адрес на электронной карте Киева»

г. Киев, проспект Победы, д. 37, корп. 6
8(044)241-97-66
http://museum.kpi.ua

Державний політехнічний музей - єдиний в Україні заклад, де представлено історію становлення основних галузей вітчизняної техніки, внесок України в історію розвитку техніки у світі.

Сьогодні Державний політехнічний музей складається з 13 розділів, що розташовані в 9 залах загальною площею 1500 квадратних метрів. Експозиції охоплює стан та розвиток науки і техніки в галузях електроніки та радіотехніки, телекомунікацій, інформатики та обчислювальної техніки, авіації i космонавтики, транспорту, приладобудування, електрозварювання, енергетики, гірничої справи, промислових технологій, машинобудування, металургії. Колекція музею налічує більше 10 тисяч експонатів, з котрих 3 тисячі знаходиться в постійній експозиції.

Окремий зал музейної експозиції відображає історію розвитку Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". До 110-річниці експозиція була суттєво оновлена: зокрема, введені нові матеріали з історії КПІ, раніше не відомі фотографії, уточнені деякі аспекти історії університету.

У 2008 році у реставрованому та відбудованому приміщенні колишніх авіаційно-автомобільних майстерень відкрився відділ музею "Історія авіації та космонавтики" ім. І.І.Сікорського. В розділі "Авіація" основний акцент зроблено на історію зародження цієї галузі техніки в Україні, що без перебільшення пов'язана саме з Київським політехнічним інститутом. Основою розділу "Космонавтика" є колекція музею ветеранів космодрому Байконур. Експонати були привезені з космодрому Байконур, з Центру підготовки космонавтів, з бази зберігання космічних апаратів Військово-космічних сил колишнього СРСР. Серед унікальних експонатів є спускний апарат космічного корабля серії "Восход", що побував в космосі, тренажерний комплекс (складається з пульту оператора космічного зв'язку, імітаторів зоряного неба та космічного секстанту, яких встановлено в кабіні космічного корабля) та багато інших (всього біля 400 експонатів).

Спільно з командуванням військ зв'язку Збройних сил України відкрита експозиція техніки військового зв'язку. Завдяки допомозі Міністерства оборони України існує експозиція стрілецької зброї.

Державний політехнічний музей підтримує партнерські відносини з промисловими підприємствами, навчальними закладами, державними установами, пресою та громадянами. Серед партнерів ДПМ - Sikorsky Aircraft Corporation, АНТК "Антонов", КБ "Івченко-Прогрес", "Мотор-Січ", ДніпроГЕС, Державна служба контролю за перемiщенням культурних цiнностей через державний кордон України, ШДС "Кияночка", Національний музей історії України, Український центр розвитку музейної справи, Асоціація ветеранів космодрому Байконур, сім'ї видатних конструкторів та вчених - Калініна, Сікорського, Скржинського та інші.

Облаштовується експонатами прилегла до музею територія: встановлено паротяг 9П та танк Т-34. Ведуться переговори про передачу музею декількох нових натурних експонатів. На будинку музею встановлені меморіальні дошки І.І. Сікорському та А.М. Люльці. Нещодавно на Музейній площі відкрито пам'ятники визначним вченим Є.О. Патону, С.О. Лебедєву, М.П. Кравчуку, С.П. Корольову.

Крім постійних експозицій в музеї проводяться тематичні виставки.

Автор: Валентина
Дата добавления: 2009-10-02
Просмотров: 19379
Место найдено по ключевым словам: Государственный Политехнический музей, музей КПИ, Киев, киевский справочник для родителей и детей

   

Комментарии

Добавить Ваш комментарий:

Введите сумму чисел с картинки

киевский семейный портал сайт для родителей и детей

загрузка...