Главная » Детки до 1 года » Уход за детьми от 0 до 1 года » Юридические вопросы » Призначення «дитячої» допомоги жінкам-СПД

Призначення «дитячої» допомоги жінкам-СПД

Призначення «дитячої» допомоги жінкам-СПД

Коментованою постановою від 11.07.2007 р. №900 КМУ вносить зміни до двох Порядків щодо призначення і виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, при народженні дитини та для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Наш коментар: Більшість змін, внесених до Порядку №17511, стосується прав на державну допомогу жінок-СПД, які не сплачують страхові внески до ФСС з ТВП (далі — Фонд).

Раніше жінки-СПД, не застраховані у Фонді, не мали жодних прав на отримання державної допомоги при народженні дитини. Це було спричинене тим, що відповідно до п. 3 ст. 6 Закону №22402 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги жінки-СПД мають лише за умови сплати ними страхових внесків до Фонду після того, як вони на добровільних засадах зареєструються у Фонді (п. 4 ст. 22 Закону №2240).

У правах щодо отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінки-СПД, які не сплачують страхові внески до Фонду, прирівняні до непрацюючих жінок. Завдяки змінам, внесеним до п. 3 та пп. 5 п. 7 Порядку №1751, така допомога надається їм у розмірі 25% від розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць, тобто 140,25 грн (561,00 грн х 25%).

Згідно зі змінами, внесеними до п. 11 цього Порядку, для призначення одноразової допомоги при народженні дитини у розмірі 8500 грн жінки, які до народження дитини займалися підприємницькою діяльністю, не повинні її припиняти. Тепер для призначення вказаної допомоги достатньо пред’явити паспорт або інший документ, що засвідчує особу, та подати такі документи:

1) заяву одного з батьків (усиновителя, опікуна), що складається за формою, затвердженою Мінпраці;

2) копію свідоцтва про народження дитини;

3) довідку, видану державним органом РАЦСу для призначення одноразової допомоги при народженні дитини.

Перелічені документи мають надавати також опікуни та усиновителі.

У зв’язку з виключенням з абз. 1 п. 20 Порядку №1751 підпунктів 4 і 8 з переліку документів, що подаються органам праці та соціального захисту населення для одержання допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, виключені довідки з місця проживання заявника про те, що з ним проживає дитина, та органів ДПС про припинення підприємницької діяльності.


Останні зміни в Порядку №1751 стосуються виплати державної допомоги сім’ям з дітьми. Мета цих змін — приведення у відповідність до існуючих нормативних документів.

Зміни, внесені до п. 11 Порядку №133, переважно стосуються скорочення переліку документів, що подаються жінками-СПД, застрахованими у Фонді для призначення допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У ньому тепер немає:

— довідки про сплату єдиного податку, виданої органом ДПС за місцем реєстрації СПД;

— щоквартальної довідки про реєстрацію та сплату внесків до Фонду, виданої робочим органом Фонду за місцем реєстрації СПД, яка тепер має подаватися лише на момент звернення за призначенням допомоги.

Зважаючи на те, що підприємницька діяльність жінок-СПД примусово не припиняється, то у разі її непроведення у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зазначена допомога призначається як незастрахованій особі.

1 Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. №1751.

2 Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням».

3 Порядок призначення і виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, затверджений постановою КМУ від 11.01.2007 р. №13.

С удовольствием разместим Ваши статьи и материалы с указанием авторства. Ждем их на почту Late-maestro@ukr.net

Обсудить «Призначення «дитячої» допомоги жінкам-СПД» на Форуме

Олена Бондаренко, «Дебет-Кредит»
20.10.2014  2673 спд, фоп, предприниматель

Система Orphus
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...