Главная » Наш Киев

Фуршет та шведський стіл: у чому різниця

Фуршет на дитячий день народження, корпоратив чи весілля є доволі цікавим і сучасним рішенням. Як не крути, та заходи хоч ділового, хоч святкового напрямку обов’язково мають включати етап живого спілкування та частування. Мета зустрічі може бути абсолютно різна. Варіюють також:

  • ресурси організаторів;
  • розміри та оснащення приміщення;
  • кількість гостей;
  • тривалість заходу.

Зважаючи на це, будь-який захід може включати в себе обідню перерву чи куди більш тривалу – вечерю. Вони ж, в свою чергу, мають різний формат, та фуршет і шведський стіл для даних цілей вибираються найчастіше. Яка між ними різниця? На перший погляд може здатися, що геть ніякої: що те, що інше – звичайна трапеза з частковим рівнем самообслуговуванням. Розглянувши більш детально ці формати, можна побачити відмінності, і доволі суттєві.

Фуршет: що це таке

Щоб краще зрозуміти суть даного формату, варто розпочати з історії його появи. Фуршет прийшов до нас із Франції, яка славилася своїми балами й пишними прийомами, застіллям та яскравими розвагами. В палацах часто організовувалися масові заходи. Щоб мати можливість пригостити вишуканою їжею багато гостей одночасно, довелося проявити винахідливість. Так і з’явився унікальний формат сервірування столів та подачі страв.

Термін «фуршет» походить від французького слова «виделка». Воно дуже прозоро натякає на те, що для фуршету цілком достатньо одного столового прибору. Відбулася така собі революція в столовому етикеті, результатом якої стало самообслуговування. В приміщення виставляли один величезний стіл, який радував чисельними яствами та напоями. Окремо надавалися чисті тарілки та виделки.

Під час фуршету не було спеціальних місць для трапези. Гості цілком самостійно насипали в тарілки їжу, щоб потім стоячи її споживати. Це не могло не вплинути на форму страв, що давно стали типовими для даного заходу. І зараз для фуршету замовляють канапе та закуски, овочі й фрукти, сир та різні нарізки невеликими порціями. Навіть напої подаються порційно – фужери з різним вмістом рівномірно розміщуються на всьому столі.

Шведський стіл: що це таке

Ідея організовувати шведські столи прийшла до нас зі скандинавських країн. Ще багато століть тому в будинках сімейного типу в Швеції, Ісландії та Норвегії цілком звичним було створення великих заготовок продуктів, які були готові до споживання. Це могла бути:

  • солона риба;
  • м’ясо (в’ялене чи копчене);
  • мариновані овочі й коренеплоди.

Приймаючи гостей, хазяї виставляли для них їжу у великих ємностях, щоб кожен гість мав змогу обрати для себе страви за смаком. Це виявилося дуже зручно, та й на спілкування, а також на розваги у вигляді пісень і танців залишалося значно більше часу. Такий формат поступово підкорив і всі інші країни та гарно «вписався» в сучасні реалії. Зараз він передбачає наявність загального столу зі стравами та окремих наборів посуду, якими можна скористатися за потреби. Рівень самообслуговування – повний чи частковий. Асортимент страв приємно радує своєю різноманітністю.

Основні відмінності

Між шведським столом та фуршетом є чимало спільного, як от наявність одного величезного столу з їжею, напоями та столовими приборами, а також часткове чи повне самообслуговування. Що ж до відмінностей, то головною серед них є формат. Для шведського столу характерне додаткове облаштування обідньої зони. Суть в тому, що кожен гість, поклавши їжу в тарілку, може сісти за окремий стіл та насолодитися її смаком не поспішаючи. Під час фуршету у гостей не буде альтернативи, споживати страви можна тільки стоячи.

Для шведського столу абсолютно типовою є зміна страв. Неймовірно, але часом за один прийом їжа змінюється до 5 разів. Гості можуть обирати страви для повноцінного сніданку або вечері. Це можуть бути багатокомпонентні салати, супи, риба чи м’ясо. Їх можна покласти з великих ємностей собі на тарілку, що знаходиться за загальним столом. Під час фуршету гості споживають прості закуски, наприклад, бургери, канапе чи тарталетки.

Шведський стіл часто обирають для тривалої трапези, а фуршет оптимально підійде для заходу, що розрахований на годину чи дві. Який формат максимально задовольнить ваші потреби? Евент-менеджер із Park. Art of Rest порекомендує найкраще приміщення для досягнення вашої мети та надасть всю необхідну допомогу для якісної організації святкування чи ділового заходу.

03.12.2023 10580

   
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...