Главная » Наш Киев

Такі знайомі шкарпетки та панчохи

Життя сучасної людини вкрай важко уявити без деяких предметів гардероба. До таких речей можна належать шкарпетки, історія появи яких сягає глибоко в стародавні часи. Виготовляли їх колись з плутаної вовни або хутра тварин, в’язали з грубої пряжі.

Історія шкарпеток – зі Стародавньої Греції

Ця частина гардероба належала до спідньої білизни, і демонструвати її на людях було не заведено. Шкарпетки вважалися предметом виключно жіночого гардероба, зовні були схожі на м'яке взуття до щиколотки. З часом висота шкарпеток подовжувалась – до коліна, потім вище – на кшталт панчохи.  

В’язані шкарпетки та панчохи

В епоху Відродження прийшла мода на в'язані панчохи. Їхньою батьківщиною стала Іспанія, а популярними такі панчохи стали в 16 столітті. Виготовляли в'язані панчохи вручну, їхня висота сягала верху стегна. У жінок у моду увійшли панчохи з шовкових тканин. Згодом з’явилися вишукані панчохи з мереживами. 

Промислове виготовлення шкарпеток

Уже наприкінці 16 століття у Франції було винайдено кругову трикотажну машину. Виготовлені нею вироби швидко витіснили панчохи ручного виробництва завдяки дешевшій ціні. А завдяки популярності панталон у ті часи, з панчохами сталася зворотна метаморфоза. Довгі панчохи стали вкорочуватися до гольфів та шкарпеток.

Шкарпетки з підтяжками

На початку 20 століття, після завершення Першої світової війни, шкарпетки набули впізнаваних сучасних обрисів. У шкарпеток з'явилися підтяжки – під колінами. Але щойно було винайдено гумку для них, потреба в підтяжках відпала. З появою 1935 року синтетичних волокон шкарпетки стали більш зручними та еластичними.

Сучасні шкарпетки

Сучасні шкарпетки виготовляються з бавовни, вовни та інших натуральних волокон, а також з хімічних і синтетичних волокон, зокрема з додаванням еластану. Шкарпетки бувають у смужку та клітинку, горошок і з будь-яким іншим веселим малюнком, з іронічними написами та прикольними принтами. Шкарпетки стали поділятися на повсякденні, спортивні, для носіння під діловий костюм або просто домашні.

Шкарпетки – не тільки для зручності, а для краси та оригінальності

Шкарпетки є звичайною частиною чоловічого, жіночого та дитячого одягу. Вони виконують важливі функції – зігрівання ніг, захист від мозолів, запобігання пітливості. Зрештою шкарпетки все більше стають важливою частиною іміджу. Нині шкарпетки не тільки не ховають, а навпаки – якомога виставляють напоказ.

07.10.2023 10540

   
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...