Главная » Наш Киев

Проблеми зі сном: що робити

Труднощі із засинанням у людей можуть бути з різних причин. Найбільш часті з них стрес та тривога. Занепокоєння, думки чи почуття, які заважають розслабитись, можуть бути причиною безсоння. Також викликає труднощі із засинанням порушення добового ритму. Коли людина часто лягає і встає в різний час, організм може бути налаштований на бадьорість в той час, коли потрібно спати.

Іноді перешкоджати засинанню може надмірне збудження нервової системи. Перегляд фільмів, азартні ігри на вашому телефоні або комп'ютері. Певні продукти можуть також заважати заснути.

Що не потрібно їсти, щоб заснути

Щільна вечеря, а також деякі продукти перешкоджають засинанню:

  • кофеїн є стимулятором і може перешкодити засинанню. Він міститься у різних напоях: кава, чай, газовані напої. Рекомендується уникати споживання кофеїну протягом 6-8 годин до сну.
  • алкоголь. Багато людей думають, що алкоголь допомагає їм заснути швидше, але це не так. З одного боку алкоголь може викликати втому та розслаблення, але сон у стані алкогольного сп'яніння не якісний.
  • жирна їжа, якщо вживати її ввечері, може уповільнити травлення та викликати дискомфорт у ЖКГ.
  • спеції. Гострі та пряні продукти можуть викликати печію та дискомфорт у шлунку.
  • солодощі та цукерки перед сном може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові, що може призвести до більш поверхового сну.

Крім самих продуктів, важливо враховувати розмір порцій. Переїдання є однією з головних причин, що перешкоджають засинанню.

Що можна зробити, щоб швидше заснути

Виключивши з раціону продукти, які заважають заснути та повечерявши за 3-4 години до сну, створіть спокійну атмосферу. Вимкніть яскраве світло та гучну музику, приберіть подалі гаджети. Синє світло, що випромінюється екранами телефонів, планшетів та комп'ютерів, може заважати засинанню.

Спробуйте створити ритуал, який допоможе вам розслабитися та підготуватися до сну. Наприклад, прийміть теплий душ, випийте чай із м'ятою, ромашкою, мелісою чи почитайте книгу. Застосовуйте методи релаксації. Спробуйте медитувати, виконувати глибоке дихання чи йогу, щоб розслабитись та заспокоїтися.

Слідкуйте за температурою кімнати. Оптимальна температура для сну – 18-20 °C. Не бійтеся залишити відчиненим вікно. Свіже повітря допоможе заснути, зробить сон міцнішим і здоровішим.

Проблеми зі сном у дитини: що робити

Діти можуть бути більш чутливими до зовнішніх подразників, ніж дорослі. Намагайтесь встановити регулярний режим сну для дитини, при якому вона лягатиме і вставатиме в один і той же час щодня. Це допоможе дитині засинати та прокидатися легше.

Створіть комфортну атмосферу в кімнаті дитини для сну. Слідкуйте, щоб повітря в кімнаті було прохолодним, а спальне місце зручним. Усуньте джерела шуму та світла. Якщо дитина боїться засинати сама в темряві, залиште невеликий нічник, але стежте, щоб він не світив в обличчя. Читання книги чи тиха розмова перед сном допоможе дитині заспокоїтися та розслабитися .

16.03.2023 10553 сон

   
Прокомментируете?

Добавить комментарий через сайт

Введите сумму чисел с картинки

родители, дети, Киев

Добавить комментарий через Facebook


загрузка...